Przepis na indyka z bambusem 📖
Składniki:- 1 indyk (około 2,5 kg)
- 200 g bambusa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Indyka dokładnie umyj i osusz z wody. Następnie pokrój go na porcje.
2. Bambus posiekaj na mniejsze kawałki i sparz wrzątkiem. Odczekaj chwilę i osącz.
3. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Dodaj starte na drobnej tarce cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj pokrojoną wędzoną pierś indyka i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, aż mięso się przesmaży.
5. Następnie dodaj pokrojony bambus oraz sos sojowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
6. Przykryj patelnię/garnki pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż indyk będzie miękki.
7. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.
8. Indyka z bambusem możesz podać z ryżem lub makaronem. Smacznego!