Przepis na indyka z bambusem 📖

Składniki:
- 1 indyk (około 2,5 kg)
- 200 g bambusa
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku

Instrukcje:
1. Indyka dokładnie umyj i osusz z wody. Następnie pokrój go na porcje.

2. Bambus posiekaj na mniejsze kawałki i sparz wrzątkiem. Odczekaj chwilę i osącz.

3. Na dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej. Dodaj starte na drobnej tarce cebule oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż będą miękkie i lekko złociste.

4. Dodaj pokrojoną wędzoną pierś indyka i smaż przez kilka minut na średnim ogniu, aż mięso się przesmaży.

5. Następnie dodaj pokrojony bambus oraz sos sojowy. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

6. Przykryj patelnię/garnki pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż indyk będzie miękki.

7. Przed podaniem dopraw do smaku solą i pieprzem.

8. Indyka z bambusem możesz podać z ryżem lub makaronem. Smacznego!

Podobne przepisy

indyka fit
fit indyka
indyka
n indyka
indyka duszone