Przepis na indyka z brzoskwinią 📖
Składniki:- 1 indyk (ok. 2 kg)
- 2 średnie brzoskwinie
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki tymianku
Sposób przygotowania:
1. Oczyść indyka, spłucz go wodą i osusz.
2. W niewielkiej miseczce wymieszaj oliwę z cytryną, czosnek, sól, pieprz, paprykę i tymianek.
3. Natrzyj marynatą cały indyk, zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
4. Pozostaw indyka w lodówce na ok. 4 godziny do zamarynowania.
5. W międzyczasie obierz brzoskwinie, usuń pestki i pokrój w kostkę.
6. Po upływie 4 godzin wyjmij indyka z lodówki i posmaruj go odrobiną oliwy z oliwek.
7. Wstaw indyka do nagrzanego piekarnika i piecz go w temperaturze 180°C przez ok. 2,5-3 godziny. Co pół godziny polewaj go własnym sosem.
8. Po upływie 2 godzin wkładamy przygotowane brzoskwinie do piekarnika, na ostatnie pół godziny pieczenia.
9. Po 2,5-3 godzinach indyk powinien być soczysty i miękki. Jeśli skóra jest zbyt jasna, możesz pod koniec pieczenia włączyć opcję grillu przez krótki czas, aby lekko ją zarumienić.
10. Wyjmij indyka z piekarnika, pokrój na porcje i podawaj z pieczonymi brzoskwiniami na osobnym talerzu. Smacznego!