Przepis na indyka z dynią 📖
Przepis na indyka z dynią:Składniki:
- 1 indyk, około 2 kg
- 1 kg dyni (najlepiej piżmowej), obrana, pokrojona na kawałki
- 3 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- 500 ml bulionu drobiowego
Instrukcje:
1. Indyka oczyść i pokrój na porcje. Oprósz solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż, aż lekko się zeszkli.
3. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zacznie pachnieć.
4. Dodaj pokrojoną dynię i smaż przez 5-7 minut, mieszając czasem.
5. Dodaj suszony tymianek, kumin i paprykę. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2 minuty.
6. Przełóż dynię i cebulę do dużego garnka, dodaj bulion drobiowy i przykryj.
7. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut, aż dynia będzie miękka.
8. W międzyczasie zrumień kawałki indyka na rozgrzanej patelni z odrobiną masła.
9. Dodaj indyka do garnka z dynią i gotuj razem przez kolejne 10-15 minut, aż mięso będzie dobrze ugotowane.
10. Sprawdź i dopraw do smaku solą i pieprzem.
11. Serwuj indyka z dynią na dużym talerzu jako główne danie. Możesz podać do niego ryż, kaszę lub ziemniaki.
Smacznego!