Przepis na indyka z kalafiorem 📖

Oto przepis na smaczne danie z indykiem i kalafiorem:

Składniki:
- 1 kg piersi z indyka, pokrojone w plastry
- 1 duża główka kalafiora, podzielona na różyczki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól i pieprz do smaku
- Sok z 1 cytryny

Instrukcje:

1. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj cebulę i czosnek, i smaż na średnim ogniu, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
2. Dodaj plastry indyka na patelnię i smaż przez kilka minut z każdej strony, aż będą delikatnie zrumienione.
3. Dodaj różyczki kalafiora na patelnię i oprósz je tymiankiem i słodką papryką. Dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
4. Przykryj patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż indyk będzie miękki, a kalafior będzie dobrze ugotowany.
5. Skrop danie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszaj.
6. Podawaj gorące danie. Można je udekorować świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki, przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

dorsza z kalafiorem
jajecznicę z kalafiorem
curry z kalafiorem
obiad z kurczakiem i kalafiorem
kotlety mielone z kalafiorem