Przepis na indyka z kaszą 📖
Przepis na indyka z kaszą:Składniki:
- 1 indyk
- 2 szklanki kaszy gryczanej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej rozmarynu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie umyj, osusz, a następnie pokrój na kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wrzuć indyka i obsmaż z każdej strony, aż nabierze złotego koloru.
3. Dodaj do garnka pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Smaż razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
4. Wsyp kaszę gryczaną i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez chwilę.
5. Wlej bulion warzywny i dodaj suszone zioła. Dopraw solą i pieprzem.
6. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 15-20 minut, aż kasza wchłonie cały bulion i stanie się miękka.
7. Podawaj na gorąco, udekorowane świeżymi ziołami lub skwarkami.
Smacznego!