Przepis na indyka z kuskusem 📖
Składniki:- 500g piersi z indyka
- 1 szklanka kuskusu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cukinia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Indyka oczyść, umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posól i popieprz do smaku.
2. Na rozgrzanej oliwie z oliwek zeszklij posiekaną cebulę i czosnek.
3. Dodaj pokrojoną paprykę i cukinię. Smaż przez kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną.
4. Dodaj mięso indyka i smaż, aż będzie dobrze zarumienione ze wszystkich stron.
5. Następnie dodaj słodką paprykę, suszone oregano i bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
6. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 15-20 minut, aż indyk będzie miękki.
7. W międzyczasie przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu, używając bulionu warzywnego zamiast wody.
8. Gdy indyk będzie gotowy, podawaj go na talerzu z ugotowanym kuskusem. Posyp świerzymi ziołami i skosztuj. Możesz również dodać sok z cytryny lub skórkę z cytryny dla urozmaicenia smaku.
Smacznego!