Przepis na indyka z makaronem 📖

Składniki:
- 500g filetów z indyka
- 300g makaronu penne
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka czerwona, pokrojona w paski
- 1 cukinia, pokrojona w plastry
- 200g pieczarek, pokrojonych w plastry
- 400g passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Starty parmezan do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok.
2. Na dużą patelnię wlej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj pokrojone w paski paprykę, plastry cukinii i pieczarki. Smaż przez około 5 minut, aż warzywa zmiękną.
4. Przełóż warzywa na talerz i na tej samej patelni usmaż filety z indyka, pokrojone w paski, przez około 5-7 minut, aż będą miękkie i dobrze przypieczone.
5. Do patelni z indykiem wrzuć passatę pomidorową, suszone zioła oraz sól i pieprz do smaku. Dodaj wcześniej podsmażone warzywa. Gotuj przez kilka minut, aż sos lekko się zagęści.
6. Wrzuć ugotowany makaron na patelnię i wszystko razem wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
7. Podawaj na talerzach, posypując startym parmezanem (opcjonalnie).
8. Smacznego!

Podobne przepisy

indyka z makaronem ryżowym
pierś z indyka z makaronem
sałatkę z makaronem
tofu z makaronem
kiełbasę z makaronem