Przepis na tofu z makaronem 📖
Przepis na tofu z makaronem:Składniki:
- 200g tofu, pokrojonego w kostkę
- 200g makaronu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w paski
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- 1/2 pęczka szpinaku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Gotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź i odstaw na bok.
2. W dużym rondlu lub woku, rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Dodaj tofu i smaż przez około 5 minut, delikatnie mieszając, aż będzie chrupiące i lekko zrumienione. Przełóż tofu na talerz i odstaw.
4. W tej samej patelni, dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula będzie miękka i lekko przypieczona.
5. Dodaj paprykę i marchewkę, i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż będą miękkie.
6. Wsyp szpinak i smaż, aż lekko zwiędnie.
7. Dodaj ugotowany makaron i tofu do warzyw. Delikatnie wymieszaj, dodając sos sojowy, sól i pieprz do smaku.
8. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty, aż wszystkie składniki się połączą.
9. Przełóż na talerze i podawaj od razu.
Smacznego!