Przepis na indyka z marchewką 📖

Składniki:
- 1 indyk (ok. 2 kg)
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- Łyżka świeżego posiekanego tymianku

Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie umyj, osusz i pokrój na porcje.
2. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek i masło.
3. Dodaj indyka i obsmaż go z każdej strony, aż będzie miał złoty kolor.
4. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kostkę i dodaj do indyka. Smaż jeszcze przez kilka minut, aż cebula zmięknie.
5. Marchewki obierz, pokrój w plasterki i dodaj do garnka. Całość smaż jeszcze przez kilka minut.
6. Dodaj sól, pieprz i tymianek. Odstaw na chwilę, aby przyprawy się przegryzły.
7. Następnie do garnka dodaj szklankę bulionu warzywnego. Możesz także użyć zwykłej wody.
8. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż indyk będzie miękki i marchewka dobrze ugotowana.
9. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw solą i pieprzem.
10. Podawaj danie gorące z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

Podobne przepisy

tofu z marchewka
marchewka tarta
omleta z marchewką
strogonowa z marchewką
spaghetti z marchewką