Przepis na strogonowa z marchewką 📖

Składniki:
- 500 g mięsa wołowego (np. polędwicy)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 200 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 200 ml bulionu wołowego
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Mięso pokrój w cienkie paski, cebule i marchewki w plasterki, a pieczarki w plastry.
2. Rozgrzej łyżkę masła na patelni i podsmaż mięso. Wyłóż je na talerz.
3. Na tej samej patelni dodaj drugą łyżkę masła i podsmaż cebulę z marchewką przez kilka minut, aż będą miękkie.
4. Dodaj pieczarki i smaż do momentu, aż odparuje nadmiar wilgoci.
5. Do warzyw dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, aby powstała natka.
6. Powoli wlej bulion wołowy, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
7. Następnie wlej śmietanę, dodaj sól i pieprz do smaku i gotuj jeszcze przez kilka minut, mieszając.
8. Dodaj mięso do sosu i gotuj jeszcze przez kilka minut, aby się zagęścił.
9. Podawaj gorącą strogonowę z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Możesz podać ją jako dodatek do klusków lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

indyka z marchewką
jajecznice z marchewką
wątróbka z marchewką
omleta z marchewką
wołowina z marchewka