Przepis na indyka z morelami 📖
Składniki:- 1 indyk (około 2-3 kg)
- 200 g suszonych moreli
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Indyka dokładnie umyj i osusz. Następnie posól i popieprz całą powierzchnię kurczaka.
2. W dużym garnku rozgrzej masło i obsmaż indyka ze wszystkich stron, aż do uzyskania złocistego koloru. Zdejmij go z garnka i odstaw na bok.
3. W tym samym garnku zeszklij posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż kilka minut, aż cebula zmięknie.
4. Dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby powstała doskonała zasmażka.
5. Powoli wlej bulion drobiowy, stale mieszając, aby nie powstały grudki. Doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj suszone morele, miód i sok z cytryny. Możesz również dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku.
7. Powróć indyka do garnka z sosem i zakryj go. Gotuj na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste, a morele będą delikatne.
8. Podawaj indyka z sosem i morelami, możesz również podać jako dodatek ziemniaki lub ryż.
Smacznego!