Przepis na indyka z pomarańcza 📖
Przepis na indyka z pomarańczą:Składniki:
- 1 indyk
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- Sól i pieprz do smaku
- Pół łyżeczki mielonej papryki
Instrukcje:
1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
2. Do małej miski dodaj sok z jednej pomarańczy, masło, miód, czosnek, sól, pieprz i paprykę. Dokładnie wymieszaj składniki.
3. Zwierzę indyka przygotuj usuwając zbędne kości i tłuszcz. Następnie obsmaruj indyka przygotowanym wcześniej sosem na papierze do pieczenia.
4. Włóż indyka do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 2 godziny (czas pieczenia może się różnić w zależności od wagi indyka).
5. Podczas pieczenia kilkukrotnie polewaj indyka własnoręcznie przygotowanym sosem.
6. Pomarańczę, która pozostała, sparz gorącą wodą, a następnie pokrój ją w plastry.
7. Po 2 godzinach pieczenia, wyjmij indyka i ułóż na nim plasterki pomarańczy.
8. Włóż indyka z powrotem do piekarnika i piecz przez kolejne 15-20 minut, aby plasterki pomarańczy lekko się skarmelizowały.
9. Wyjmij indyka z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia przez kilka minut.
10. Podawaj kawałki indyka z plastrykami pomarańczy z dodatkiem ulubionego sosu i ulubionych warzyw.
Smacznego!