Przepis na indyka z szybkowaru 📖

Przepis na indyka z szybkowaru:

Składniki:
- 1 indyk
- 4 marchewki
- 3 pietruszki
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
1. Indyka dokładnie umyj, osusz i pokrój na kawałki.
2. Marchewki i pietruszki obierz, opłucz i pokrój w kostkę.
3. Cebule i czosnek obierz i pokrój drobno.
4. Do szybkowaru wlej olej i rozgrzej go na dużym ogniu.
5. Dodaj cebulę i czosnek i smaż przez kilka minut, aż się zeszkli.
6. Dodaj kawałki indyka i smaż z każdej strony przez około 5 minut, aż się zarumienią.
7. Dodaj marchewki, pietruszki, sól, pieprz, tymianek i natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj.
8. Zamknij szybkowar i gotuj przez około 30 minut, od momentu, gdy podniesie się ciśnienie.
9. Po upływie czasu, wyłącz gaz lub zdejmij szybkowar z ognia, aż ciśnienie opadnie.
10. Ostrożnie otwórz szybkowar i sprawdź, czy mięso jest miękkie i gotowe.
11. Przełóż indyka na talerze i podawaj z ulubionymi dodatkami, na przykład z ziemniakami lub kaszą.

Smacznego!

Podobne przepisy

wołowinę z szybkowaru
golonkę z szybkowaru
flaki z szybkowaru
rosół z szybkowaru
obiad z szybkowaru