Przepis na obiad z szybkowaru 📖
Oto przepis na obiad z szybkowaru:Składniki:
- 500g mięsa (np. wołowiny, drobiu lub wieprzowiny), pokrojonego na kawałki
- 2 cebule, pokrojone w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 2 marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 pietruszki, pokrojone w plasterki
- 1 mała seler naciowy, pokrojony w plasterki
- 400g pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Włącz szybkowar na funkcji "smażenie" i rozgrzej trochę oleju.
2. Dodaj mięso i podsmaż je z każdej strony, aż się zarumieni. Przełóż mięso na talerz.
3. Dodaj do szybkowaru cebulę i czosnek. Smaż je przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko złociste.
4. Dodaj marchewkę, pietruszkę i seler naciowy. Smaż całość przez kilka minut.
5. Włóż do szybkowaru pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bulion, tymianek i oregano. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko razem.
6. Wróć mięso do szybkowaru i zamknij pokrywę.
7. Ustaw szybkowar na funkcji "gotowanie" i ustaw timer na 20 minut.
8. Po upływie czasu, wyłącz szybkowar i zdejmij pokrywę. Sprawdź, czy mięso jest miękkie i dobrze ugotowane.
9. Podawaj gorące danie z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.
Smacznego!