Przepis na indyka z ziemniakami 📖

Przepis na indyka z ziemniakami:

Składniki:
- 1 indyk (ok. 2 kg)
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki masła
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Indyka dokładnie umyj i osusz. Następnie nacieraj solą, pieprzem, słodką papryką oraz suszonym tymiankiem. Możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy.

2. Rozgrzej 2 łyżki masła na dużej patelni. Wrzuć pokrojone w kostkę cebule i smaż je, aż staną się złote.

3. Dodaj na patelnię indyka i smaż go z każdej strony na złoty kolor. Upewnij się, że mięso jest dobrze przypieczone.

4. Następnie wlej do garnka 1 szklankę wody i przykryj go pokrywką. Zmniejsz ogień i gotuj indyka przez około 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Co jakiś czas sprawdzaj, czy indyk nie przypala się na dnie garnka.

5. W międzyczasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Wrzuć je do garnka z indykiem i gotuj razem przez kolejne 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

6. W osobnym garnku rozpuść 2 łyżki masła i podsmaż na nim czosnek, aż będzie aromatyczny. Następnie dodaj go do garnka z indykiem i ziemniakami.

7. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.

8. Indyk z ziemniakami gotowy! Podawaj go na gorąco, dekorując świeżymi ziołami lub ulubionymi warzywami. Smacznego!

Podobne przepisy

mielone z ziemniakami
pączki z ziemniakami
leniwe z ziemniakami
quiche z ziemniakami
zalewajkę z ziemniakami