Przepis na indyka ze szparagami 📖
Przepis na indyka ze szparagami:Składniki:
- 1 średniej wielkości indyk (ok. 3-4 kg)
- 500 g świeżych szparagów
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Świeże zioła (np. tymianek, rozmaryn, estragon, bazylia) do smaku
- Sól i pieprz do smaku
Instrukcje:
1. Dokładnie umyj i oczyść indyka, a następnie osusz go ręcznikiem papierowym.
2. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekane zioła, przeciśnięty czosnek, sól i pieprz.
3. Natrzyj całą powierzchnię indyka powstałym mieszanką, dbając o równomierne rozłożenie przypraw.
4. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
5. Przełóż indyka do naczynia żaroodpornego lub na dużą blachę i wstaw do nagrzanego piekarnika.
6. Upiecz indyka przez około 2,5-3 godziny, co 30 minut polewając go własnym sokiem powstałym podczas pieczenia.
7. W międzyczasie gotuj szparagi w osolonej wodzie przez około 5-7 minut, aż staną się miękkie.
8. Gdy indyk będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i przykryj folią aluminiową, pozostawiając do odpoczynku na około 15-20 minut.
9. Na osobnej patelni podsmaż szparagi na niewielkiej ilości oliwy z oliwek przez około 5 minut.
10. Przed podaniem pokrój indyka na kawałki i podawaj z szparagami jako dodatkiem.
Smacznego!