Przepis na jabłecznik i szarlotkę 📖

Przepis na jabłecznik:

Składniki:

- 4-5 dużych jabłek
- 250g mąki
- 200g cukru
- 150g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i sól, aż powstanie jednolite, kruszące ciasto.
3. Na dnie keksówki wykładamy połowę ciasta, równomiernie rozprowadzając.
4. Na ciasto kładziemy plasterki jabłek, posypujemy odrobiną cynamonu (opcjonalnie) i przykrywamy drugą połową ciasta.
5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
6. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, dajemy ostygnąć i podajemy na ciepło lub z lodami.

Przepis na szarlotkę:

Składniki:

- 4-5 średnich jabłek
- 250g mąki
- 200g cukru
- 150g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cynamon
- cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plasterki.
2. W misce mieszamy mąkę, cukier, masło, jajka, proszek do pieczenia i sól, aż powstanie jednolite, kruszące ciasto.
3. Ciasto dzielimy na dwie części - jedną większą na spód, a drugą mniejszą na wierzch.
4. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a później wykładamy większą część ciasta jako spód.
5. Na spód równomiernie układamy plasterki jabłek i posypujemy cynamonem.
6. Na wierzch kładziemy resztę ciasta, równomiernie rozprowadzając.
7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 40-45 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
8. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
9. Szarlotkę można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Podobne przepisy

jabłecznik szarlotkę
szarlotkę japońską
szarlotke jablka
szarlotkę jabłkowe
szarlotkę po góralsku