Przepis na jabłecznik na kruchym cieście z pianką i kruszonką 📖
Składniki:Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki zimnej wody
Na piankę:
- 500 g jabłek (ok. 4-5 sztuk)
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone na małe kawałki zimne masło i rozgnieć palcami, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtka i wodę. Zagnieć ciasto, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.
3. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
4. W misce wymieszaj cukier, mąki ziemniaczaną, mąkę pszenne i cynamon.
5. W innym naczyniu ubij białka na sztywną pianę.
6. Wymieszaj obie masy (jabłka i białka) delikatnie, aby nie zniszczyć piany.
7. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm.
8. Wyłóż nim wyłożoną papierem do pieczenia formę (ok. 26 cm średnicy) i wyrównaj brzegi.
9. Na wierzch ciasta równomiernie rozłóż masę z jabłek i pianką.
10. W małej misce wymieszaj mąkę, cukier i pokrojone na małe kawałki zimne masło, aż powstanie kruszonka.
11. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
12. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i piecz przez około 45-50 minut, aż wierzch będzie rumiany.
13. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Jabłecznik najlepiej smakuje podany na zimno.
14. Smacznego!