Przepis na jabłecznik polski 📖
Składniki:- 4 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie posypujemy je cynamonem i mieszamy.
2. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na gładką masę.
3. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, ciągle mieszając, a następnie wlewamy olej i ponownie mieszamy do połączenia składników.
4. Blaszkę o wymiarach około 22x30 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na niego połowę ciasta.
5. Na ciasto równomiernie rozprowadzamy przygotowane wcześniej jabłka.
6. Na wierzch rozprowadzamy pozostałe ciasto, starając się przykryć jabłka.
7. Całość pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 40-45 minut, aż wierzch jabłecznika będzie złocisty.
8. Upieczony jabłecznik studzimy, a następnie posypujemy go cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego!