Przepis na szary sos polski 📖
Szary sos polski, zwany również sosem szarego garnka, to popularny tradycyjny sos, który doskonale komponuje się z mięsem, kluskami, czy ziemniakami. Oto przepis:Składniki:
- 2 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 selerów
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
Instrukcje:
1. Obierz i pokrój na kawałki cebule, marchewki, pietruszkę i selery.
2. Rozgrzej masło w dużym garnku i podsmaż warzywa aż zmiękną.
3. Dodaj przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, majeranek, tymianek, sól i cukier. Mieszaj przez minutę.
4. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj, aby warzywa były równomiernie obtoczone.
5. Powoli wlej bulion warzywny, ciągle mieszając, aby uniknąć powstawania grudek.
6. Gotuj sos na małym ogniu przez około 20 minut, aż zgęstnieje i nabierze charakterystycznego smaku.
7. Przesiej sos przez sitko, aby pozbyć się warzyw i przypraw.
8. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
9. Sos szary jest gotowy do podania. Można go podawać jako dodatek do różnych mięs, klusek lub ziemniaków.
Smacznego!