Przepis na jabłecznik sypany 📖
Przepis na jabłecznik sypany:Składniki:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 6-7 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- Sok z 1 cytryny
- Cukier puder (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Najpierw obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na plasterki. Skropiamy je sokiem z cytryny, aby nie utleniały się.
2. Następnie przygotowujemy ciasto: w dużej misce mieszamy mąkę, cukier i 150 g pokrojonego masła za pomocą palców, aż powstanie kruszonka.
3. Do kruszonki dodajemy jajka i zagniatamy ciasto, ale niezbyt długo, żeby uniknąć nadmiernego wyrabiania.
4. Ciasto dzielimy na dwie części, z których jedną wałkujemy na grubość około 0,5 cm, a następnie wykładamy nim spód formy do pieczenia.
5. Na wyłożony spód jabłka rozkładamy w równym układzie, posypujemy cynamonem i ewentualnie dodajemy cukier, jeśli preferujemy bardziej słodki smak.
6. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przykrywamy nią warstwę jabłek.
7. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste.
8. Po upieczeniu jabłecznika wyjmujemy go z piekarnika i pozwalamy mu ostygnąć. Przed podaniem można posypać go cukrem pudrem dla dodatkowej dekoracji.
9. Jabłecznik sypany najlepiej smakuje podany na ciepło, idealnie komponuje się z gałką lodów waniliowych, bitą śmietaną lub kisielkiem jabłkowym.
Smacznego!