Przepis na jabłecznik winiary 📖

Składniki:
- 4-5 świeżych jabłek
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki masła (roztopione)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- Szczypta soli

Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plastry.
2. W osobnej misce połącz mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon.
3. Dodaj roztopione masło i jajka. Wymieszaj dokładnie.
4. Następnie wlej stopniowo mleko, ciągle mieszając, aż uzyskasz jednolite ciasto.
5. Wlej połowę ciasta do natłuszczonej formy do pieczenia.
6. Na ciasto nałóż warstwę pokrojonych jabłek.
7. Pokryj jabłka resztą ciasta.
8. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-50 minut w temperaturze 180°C.
9. Gdy jabłecznik będzie złocisty na wierzchu, wyjmij go z piekarnika i ostudź.
10. Gotowy jabłecznik podawaj najlepiej na ciepło, podsypany cukrem pudrem.

Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z budyniem winiary
tiramisu winiary
wielkanoc winiary
bigos winiary
lasagne winiary