Przepis na jabłecznik z gotowym musem jabłkowym 📖

Składniki:
- 6-8 średnich jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 250g mąki
- 200g masła
- 150g cukru pudru
- 1 jajko

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.

2. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki.

3. Umieść je w garnku z cukrem i cynamonem, i gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie, ale jeszcze lekko chrupiące. Odstaw do ostudzenia.

4. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i masło, aż powstanie kruszonka."nurałke mento

5. Jajko dodaj do mąki i wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.

6. Wyłóż 2/3 ciasta na dno okrągłej tortownicy, formując spód i boki.

7. Wyłóż na niego jabłka.

8. Gotowy mus jabłkowy równomiernie rozprowadź na warstwie jabłek.

9. Z pozostałego ciasta uformuj wstążki, i ułóż je na wierzchu w formie kratki.

10. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut, aż jabłka będą miękkie, a ciasto złociste.

11. Gdy jabłecznik lekko ostygnie, wystudź go do końca na kratce.

12. Gdy całkowicie ostygnie, możesz pokroić go na porcje i podawać. Smacznego!

Podobne przepisy

jabłecznik z musem jabłkowym
dobry jabłecznik z musem jabłkowym
jablecznik z musem jabłkowym i kruszonką
rogaliki z musem jabłkowym
szarlotka z musem jabłkowym