Przepis na jabłecznik z pianką budyniową 📖
Składniki:- 3-4 jabłka
- 2 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
Pianka budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 1 budyniowa waniliowa
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plasterki.
2. W misce umieścić jaja oraz cukier i cukier wanilinowy. Mieszając, ubić na puszystą masę.
3. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, mleko i dobrze wymieszać.
4. Na dnie prostokątnej formy wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na wierzch wylać połowę ciasta.
5. Na ciasto położyć plasterki jabłek, a następnie przykryć resztą ciasta.
6. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 180°C przez około 45 minut, aż się zarumieni.
7. W międzyczasie przygotować piankę budyniową. Do garnka wlać mleko, dodać cukier i budyniową. Gotować, ciągle mieszając, aż powstanie gęsta masa.
8. Po wystudzeniu jabłecznika, wyjąć go z formy i przekroić na pół.
9. Na dolną część jabłecznika równomiernie rozsmarować piankę budyniową.
10. Przykryć drugą częścią jabłecznika i podawać.
Smacznego!