Przepis na kruche ciasto z malinami i budyniową pianką 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g malin
- 500 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 100 g cukru

Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz sól.
2. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło i zagnieć składniki, aż powstanie gładkie ciasto.
3. Dodaj żółtko i szybko zagnieć w ciasto.
4. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
5. W tym czasie przygotowujemy budyniową piankę: W rondelku zagotuj mleko.
6. W miseczce wymieszaj budyń z cukrem.
7. Do zagotowanego mleka dodaj mieszankę budyniową, ciągle mieszając, gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, aż budyń zgęstnieje. Zdejmij z ognia i zostaw do ostygnięcia.
8. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm.
9. Wylepiamy nim dno i boki formy do tarty.
10. Na dno tarty rozkładamy połowę malin.
11. Na maliny wylewamy przygotowany budyń.
12. Na wierzch budyniu układamy drugą połowę malin.
13. Wstawiamy tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 30-35 minut, aż ciasto nabierze złocistego koloru.
14. Wyjmujemy tartę z piekarnika i studzimy przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasto z malinami i lekka budyniowa pianka
ciasto z owocami i pianką budyniową
jabłecznik z pianką budyniową
kruche ciasto z truskawkami i pianka
kruche ciasto z malinami