Przepis na jablecznik z pianką z bialek 📖

Składniki:
- 4 duże jabłka
- 4 jajka (białka)
- 200 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka

Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na cienkie plasterki.
2. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, dodając cukier stopniowo.
3. Do piany dodaj sok z cytryny i delikatnie wymieszaj.
4. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie dodaj mleko i dobrze wymieszaj, aby powstało jednolite ciasto.
5. Formę do pieczenia o średnicy około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i na dnie ułóż warstwę jabłek.
6. Na jabłka wylej połowę ciasta, a następnie połowę piany z białek.
7. Powtórz czynność, ułożenie warstwy jabłek, reszty ciasta i reszty piany.
8. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut, aż wierzch nabierze złotego koloru i stanie się puszysty.
9. Po upieczeniu wyjmij jablecznik z piekarnika i ostudź przed podaniem.

Smacznego!

Podobne przepisy

dobry jabłecznik z pianką
ciasto jabłecznik z pianką
jabłecznik z pianką budyniową
jabłecznik z pianką i kruszonką
jabłecznik z pianką i kisielem