Przepis na jabłecznik z rosą 📖
Składniki:- 4-5 świeżych jabłek
- 200 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- Cynamon do posypania
- Cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój w cienkie plasterki.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
3. Dodaj masło i przy pomocy palców rozetrzyj składniki, aż powstanie kruszonka.
4. Do masy dodaj jajka i mleko, wymieszaj delikatnie, aż powstanie jednolite ciasto.
5. Przygotuj tortownicę, posmaruj ją masłem i wyłóż na dno połowę ciasta.
6. Na wierzchu rozłóż plasterki jabłek, posypując je cynamonem.
7. Pokryj jabłka pozostałym ciastem, równomiernie je rozprowadzając.
8. Wstaw jabłecznik do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz przez około 40-45 minut, aż będzie złocisty i dobrze wypieczony.
9. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
10. Przed podaniem posyp jabłecznik cukrem pudrem.
Smacznego!