Przepis na jajecznicę bez jajek 📖
Przepis na jajecznicę bez jajek:Składniki:
- 1 blok tofu
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryka, pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz do smaku
- świeże zioła do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Odsącz tofu z nadmiaru wody i rozkrusz je na kawałki.
2. W dużym rondlu rozgrzej olej roślinny na średnim ogniu.
3. Dodaj cebulę i podsmażaj przez około 5 minut, aż zmięknie.
4. Dodaj paprykę i czosnek, kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
5. W tym czasie rozgnieć tofu widelcem lub rozdrabniaczem do ziemniaków, aby uzyskać konsystencję jajecznicy.
6. Dodaj tofu do rondla i wymieszaj z warzywami.
7. Dodaj sos sojowy, kumin, kurkumę, sól i pieprz, aby przyprawić smak.
8. Smażaj mieszankę przez około 5-7 minut, często mieszając, aż tofu zeszlifuje się i nabierze konsystencji jajecznicy.
9. Podawaj jajecznicę bez jajek na talerzach i udekoruj świeżymi ziołami.
Gotowa jajecznicę bez jajek można podać jako samodzielne danie lub użyć jako nadzienie do kanapek, tortilli lub placuszków. Smacznego!