Przepis na jajecznice z marchewką 📖
Składniki:- 3 jajka
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- olej lub masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
3. Na patelni rozgrzej olej lub rozpuść masło.
4. Dodaj pokrojoną cebulę i podsmaż ją aż stanie się miękka i szklista.
5. Dodaj startą marchewkę do cebuli i smaż przez około 2 minuty, aż zmięknie.
6. W międzyczasie roztrzep jajka w miseczce i dopraw solą oraz pieprzem.
7. Do patelni z cebulą i marchewką dodaj roztrzepane jajka.
8. Całość smaż, mieszając delikatnie, aż jajka się zetną i przybiorą konsystencję jajecznicy.
9. Gotową jajecznicę podawaj od razu, np. na kromce chrupkiego chleba.
Smacznego!