Przepis na jajecznice z mięsem 📖
Składniki:- 4 jajka
- 100g mięsa (np. kiełbasa, szynka, boczek)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól i pieprz do smaku
- Opcjonalnie: przyprawy, np. papryka, oregano
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na mniejsze kawałki.
2. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj.
3. Wymieszaj jajka w misce, dodaj sól, pieprz i ewentualnie inne przyprawy według własnych upodobań.
4. W głębokiej patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone mięso. Smaż je na średnim ogniu, aż zbrązowieje.
5. Dodaj do mięsa posiekaną cebulę i czosnek. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
6. Do patelni wlej wcześniej przygotowane jajka. Mieszaj delikatnie łyżką drewnianą lub silikonową, aż jajka się ścięną.
7. Smaż jajecznicę na średnim ogniu, mieszając ją od czasu do czasu, aż będzie odpowiednio wypieczona.
8. Podawaj na talerzu i smacznego!