Przepis na jajka w sosie koperkowym 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól do smaku

Sposób przygotowania:
1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.
2. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie lekko złocisty roux.
3. Stopniowo wlewamy bulion warzywny, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
4. Następnie dodajemy śmietanę i koper, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
5. Doprawiamy sos solą według własnego smaku.
6. Każdą połówkę jajka zanurzamy w sosie koperkowym i podgrzewamy na niewielkim ogniu przez kilka minut.
7. Gotowe jajka w sosie koperkowym podajemy na talerzach, posypane dodatkowym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

halibut w sosie koperkowym
mielone w sosie koperkowym
dorsza w sosie koperkowym
losos w sosie koperkowym
pulpety w sosie koperkowym