Przepis na mielone w sosie koperkowym 📖
Składniki:- 500g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sos koperkowy:
- 1 pęczek koperku
- 250ml bulionu warzywnego
- 200ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, posiekaną cebulę oraz czosnek, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Dobrze zagnieć masę, aż składniki się połączą.
2. Formuj z masy mielonej małe pulpety o średnicy około 4-5 cm.
3. W dużej patelni rozgrzej olej i smaż pulpety na złoty kolor z obu stron. Odstaw na bok.
4. W innym garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmażaj na złoty kolor. Następnie stopniowo dodawaj bulion warzywny, mieszając cały czas, aby nie powstały grudki. Gotuj sos kilka minut, aż zgęstnieje.
5. Dodaj śmietankę kremówkę i posiekany koperek do sosu. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos się zagotuje.
6. Wrzuć mielone pulpety do sosu koperkowego i gotuj wszystko razem przez kilka minut, aby składniki się przegryzły.
7. Odsącz nadmiar sosu i podawaj mielone w sosie koperkowym na gorąco. Możesz podać je np. z ziemniakami puree lub kaszą gryczaną. Smacznego!