Przepis na pulpety w sosie koperkowym 📖
Składniki:- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- pęczek koperku
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zrumień je na patelni na łyżce masła.
2. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, mlekiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrób farsz.
3. Z farszu formuj małe kulki.
4. W rondlu rozgrzej masło i podsmażąę na oleju kulki mięsne z każdej strony na złoty kolor.
5. Na patelnię wrzuć mąkę, wymieszaj. Następnie dolej ciepły bulion, mieszając cały czas, uważając aby się nie zrobiły grudki.
6. Sos wykonany w punkcie 5 zagotuj, i zredukuj o 1/3, dodaj do niego śmietanę i posiekany na bardzo drobno koper (całość posiekana powinna wynosić około 2-3 łyżek).
7. Polej klopsiki sosem i duś całość na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż pulpety się dobrze upieką i sos zgęstnieje.
8. Przełóż pulpeciki w sosie na głęboki talerz, udekoruj koperkiem. Podaj z ziemniakami lub ryżem.
Smacznego!