Przepis na pulpety w sosie koperkowym 📖

Składniki:

- 500 g mięsa mielonego (np. wołowego lub wieprzowego)
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
- pęczek koperku

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Zrumień je na patelni na łyżce masła.

2. W misce wymieszaj mięso mielone z jajkiem, mlekiem, bułką tartą i przyprawami. Wyrób farsz.

3. Z farszu formuj małe kulki.

4. W rondlu rozgrzej masło i podsmażąę na oleju kulki mięsne z każdej strony na złoty kolor.

5. Na patelnię wrzuć mąkę, wymieszaj. Następnie dolej ciepły bulion, mieszając cały czas, uważając aby się nie zrobiły grudki.

6. Sos wykonany w punkcie 5 zagotuj, i zredukuj o 1/3, dodaj do niego śmietanę i posiekany na bardzo drobno koper (całość posiekana powinna wynosić około 2-3 łyżek).

7. Polej klopsiki sosem i duś całość na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż pulpety się dobrze upieką i sos zgęstnieje.

8. Przełóż pulpeciki w sosie na głęboki talerz, udekoruj koperkiem. Podaj z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

pulpety gotowane w sosie koperkowym
pulpety z kurczaka w sosie koperkowym
pulpety z ryżem w sosie koperkowym
pulpety rybne w sosie koperkowym
pulpety drobiowe w sosie koperkowym