Przepis na jajka z pieczarkami 📖

Składniki:
- 4 jajka
- 200g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła (np. natka pietruszki) do dekoracji

Sposób przygotowania:
1. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w plastry.
2. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj.
3. Na patelni rozpuść masło i dodaj cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie i lekko się zrumieni.
4. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje z nich nadmiar wody.
5. Dopraw pieczarki solą i pieprzem według własnego smaku.
6. Na osobnej patelni roztop kolejną łyżkę masła i rozbełtaj jajka.
7. Gdy białko jajek zacznie się ściągać, delikatnie wymieszaj je widelcem.
8. Po chwili dodaj na patelnię z jajkami pokrojone pieczarki z cebulą i czosnkiem. Wymieszaj wszystko razem.
9. Kontynuuj smażenie, aż jajka będą odpowiednio ścięte i w temperaturze, którą preferujesz.
10. Przełóż jajka z pieczarkami na talerz i opcjonalnie udekoruj świeżymi ziołami.
11. Smacznego!

Podobne przepisy

jajka faszerowane pieczarkami
faszerowane jajka z pieczarkami
jajka nadziewane pieczarkami
jajka faszerowane z pieczarkami
jajka faszerowane pieczarkami i szczypiorkiem