Przepis na jak usmażyć dorsza 📖
Przepis na usmażonego dorsza:Składniki:
- 4 filety dorsza
- Sok z cytryny
- Sól i pieprz do smaku
- Mąka
- Jajka
- Olej do smażenia
Instrukcje:
1. Filety dorsza opłucz pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem.
2. Skrop je sokiem z cytryny i posól oraz popieprz do smaku.
3. W osobnych miseczkach przygotuj mąkę oraz ubite jajka.
4. Przygotuj patelnię i rozgrzej olej.
5. Każdy filet obtocz najpierw w mące, a następnie w jajku.
6. Po wysmażeniu jednej strony fileta, odwróć go ostrożnie, aby zrumienić drugą stronę.
7. Po dokładnym usmażeniu z obu stron, wyłóż dorsza na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar oleju.
8. Podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem sosu tartar lub ulubionymi warzywami.
Smacznego!