Przepis na jak zamarynować karkówkę na grilla 📖

Oto prosty przepis na zamarynowaną karkówkę na grilla:
Składniki:
- 1 kg karkówki wieprzowej (w plastrach)
- 4 ząbki czosnku (posiekane)
- 1 cebula (posiekana)
- 1 łyżka musztardy
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj czosnek, cebulę, musztardę, olej, sos sojowy, sok z cytryny, sól i pieprz, tworząc marynatę.
2. Dodaj karkówkę do miski z marynatą i dokładnie wymieszaj, aby mięso było pokryte na każdej stronie. Możesz użyć specjalnej worka do zamarynowania mięsa, jeśli masz.
3. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki, aby mięso mogło się marynować przez co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
4. Po upływie czasu, wyjmij karkówkę z lodówki i pozostaw ją na kilka minut, aby temperatura mięsa wyrównała się.
5. Nagrzej grill do wysokiej temperatury.
6. Grilluj karkówkę na żarze przez około 5-7 minut z każdej strony, aż będzie dobrze zarumieniona i osiągnie pożądany stopień wysmażenia.
7. Gdy mięso jest gotowe, wyjmij je z grilla i pozwól mu odpocząć przez kilka minut przed pokrojeniem.
8. Pokrój karkówkę na plastry i podawaj gorącą. Możesz także uzupełnić ją ulubionymi sosami czy dodatkami.

Smacznego!

Podobne przepisy

karkówkę z grilla
karkówkę na grilla
karkówkę z grilla elektrycznego
soczysta karkowke z grilla
miękką karkówkę z grilla