Przepis na jaki jest faworki 📖
Przepis na faworki:Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 4 duże jajka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, sól i sodę.
2. Oddziel żółtka od białek jajek.
3. Do suchych składników dodaj żółtka i śmietanę. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
4. Białka ubij na sztywną pianę.
5. Delikatnie wmieszaj ubite białka do ciasta.
6. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby odpoczęło.
7. W dużym garnku rozgrzej olej.
8. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkuj ciasto. Powinno mieć grubość około 0,5 cm.
9. Nóż lub kieliszek do wycinania wcinaj prostokąty o wymiarach ok. 5x7 cm.
10. W środku każdego prostokąta zrób mały naciągławy otwór.
11. Smaż faworki na głębokim oleju, na złoty kolor z obu stron.
12. Wyjmij smażone faworki z oleju i odsącz na papierowym ręczniku.
13. Przed podaniem posyp faworki obficie cukrem pudrem.
Smacznego!