Przepis na joanna kulmowa mazurek 📖

Mazurek Joanny Kulmowej to prosty i klasyczny przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne. Oto, jak go przygotować:

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 220g masła, pokrojonego na kostkę
- 150g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione bakalie i owoce (np. orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane owoce, daktyle)

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Dodaj kostki masła i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć całość, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Włóż większą część ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
6. Na wierzchu ułóż ulubione bakalie i owoce.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, odcinając kawałki w formie pasków lub kratki. Przykryj nim wierzch bakaliami i owocami, tworząc ozdobny wzór.
8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz mazurek przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
9. Po upieczeniu wyjmij mazurek z pieca i studź go.
10. Gotowy mazurek posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Teraz możesz cieszyć się smakiem klasycznego ciasta wielkanocnego według przepisu Joanny Kulmowej. Smacznego!

Podobne przepisy

mazurek fit
mazurek ucierany
staropolski mazurek
szybki mazurek
super mazurek