Przepis na joanna kulmowa mazurek 📖
Mazurek Joanny Kulmowej to prosty i klasyczny przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne. Oto, jak go przygotować:Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 220g masła, pokrojonego na kostkę
- 150g cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ulubione bakalie i owoce (np. orzechy, migdały, rodzynki, kandyzowane owoce, daktyle)
Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
2. Dodaj kostki masła i rozetrzyj je palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier puder, żółtka i ekstrakt waniliowy. Zagnieć całość, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Włóż większą część ciasta do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch.
6. Na wierzchu ułóż ulubione bakalie i owoce.
7. Drugą część ciasta rozwałkuj na placek, odcinając kawałki w formie pasków lub kratki. Przykryj nim wierzch bakaliami i owocami, tworząc ozdobny wzór.
8. Wstaw foremkę do nagrzanego piekarnika i piecz mazurek przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C (do suchego patyczka).
9. Po upieczeniu wyjmij mazurek z pieca i studź go.
10. Gotowy mazurek posyp cukrem pudrem przed podaniem.
Teraz możesz cieszyć się smakiem klasycznego ciasta wielkanocnego według przepisu Joanny Kulmowej. Smacznego!