Przepis na staropolski mazurek 📖

Przepis na staropolski mazurek:

Składniki:
- 250g mąki
- 200g masła
- 150g cukru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka dżemu (np. śliwkowego)
- garść posiekanych orzechów

Przygotowanie:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wyrobione ciasto podziel na dwie równe części.
2. Na natłuszczonej blasze lub formie do tarty rozłóż jedną część ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsiusza i piecz przez 10-12 minut, aż ciasto lekko się zarumieni.
3. Gdy spód mazurek już lekko przestygnie, rozsmaruj na nim dżem, równomiernie rozprowadzając go po całej powierzchni.
4. Na drugiej części ciasta, której nie piekliśmy, posyp posiekanymi orzechami.
5. Wyjmij blaszkę z piekarnika i ułóż na wierzchu ciasto z posiekanymi orzechami.
6. Wstaw ponownie do piekarnika na około 15 minut, aż górne ciasto nabierze złocistego koloru.
7. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu, pokrój mazurek na kwadraty lub romby i podawaj.

Smacznego!

Podobne przepisy

pasztet staropolski
chleb staropolski
sernik staropolski
jabłecznik staropolski
gulasz staropolski