Przepis na joli na ogórki kiszone 📖
Przepis na joli na ogórki kiszone:Składniki:
- 2-3 kg ogórków gruntowych
- 1 kg soli
- 1 litr wody
- 2 liście laurowe
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka gorczycy w ziarnach
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka kminku
Wykonanie:
1. Ogórki dokładnie umyj i odłóż na bok.
2. W dużej misce rozpuść sol w 1 litrze wody.
3. Następnie umieść ogórki w szybkowarze, a na wierzchu ułóż liście laurowe, czosnek, gorczycę, ziele angielskie, koper i kminek.
4. Zalej ogórki roztworem soli.
5. Zamknij szybkowar i pozostaw ogórki do kiszenia przez około 3-4 tygodnie w temperaturze pokojowej.
6. W międzyczasie pamiętaj o codziennym sprawdzeniu ogórków i usunięciu ewentualnej pleśni.
7. Po upływie 3-4 tygodni, ogórki są gotowe do spożycia. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Smacznego!