Przepis na ogorki kiszone z gorczyca 📖

Przepis na ogórki kiszone z gorczycą:

Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 2-3 łyżki gorczycy ziarnistej
- 4-5 ząbków czosnku
- 2-3 łyżki soli
- 1 litr przegotowanej wody

Sposób przygotowania:
1. Ogórki myjemy i odcinamy ich końce.
2. W dużym, czystym słoju układamy ogórki, dodając po 1 łyżce gorczycy na każde 2-3 średnie ogórki.
3. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do słoja.
4. W osobnym naczyniu rozpuszczamy sól w litrze przegotowanej wody.
5. Zalewamy ogórki solanką, tak aby dobrze je przykryła.
6. Słoik szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni.
7. Po tym czasie ogórki będą gotowe do spożycia. Można je przechowywać w lodówce, gdzie będą się jeszcze doskonale kisiły przez kolejne kilka dni.

Smacznego!

Podobne przepisy

ogórki konserwowe w occie z gorczycą
ogorki kiszone
kiszone ogorki
ogórki kiszone w miodzie
ogórki kiszone w kamionce