Przepis na kajmakowe tiramisu 📖
Składniki:- 250 g sera kajmakowego
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 200 ml espresso
- 200 ml likieru kawowego
- 200 g biszkoptów
- kakao do posypania
Wykonanie:
1. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo połowę cukru.
2. W osobnej misce, utrzyj ser kajmakowy i mascarpone aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj pozostałe cukier i żółtka, i dokładnie wymieszaj.
3. Delikatnie połącz ubite białka z masą serową, mieszając ruchami łagodnymi od dołu do góry.
4. W niskiej misce lub talerzu, wymieszaj espresso i likier kawowy.
5. W prostokątnym naczyniu do zapiekania rozłóż połowę biszkoptów nasączając je mieszanką napoju kawowego.
6. Na biszkopty nałóż połowę przygotowanej masy serowej.
7. Powtórz czynności, tworząc kolejną warstwę biszkoptów nasączonych kawą oraz masę serową.
8. Na wierzchu posyp całość obfitą warstwą kakao.
9. Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny (można również zostawić na noc).
10. Tiramusu podawaj schłodzone, krojąc na kwadratowe porcje. Smacznego!