Przepis na tiramisu 📖

Składniki:
- 500 g serka mascarpone
- 4 jajka
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200 ml mocnej kawy
- 50 ml amaretto
- ok. 30 ladyfingers lub biszkoptów
- kakao do posypania

Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i umieść je w osobnych miskach.
2. Dodaj cukier do żółtek i ubijaj mikserem, aż powstanie jasna, puszysta masa.
3. Dodaj serek mascarpone i ekstrakt z wanilii do miski z żółtkami i wymieszaj delikatnie.
4. Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie dodaj do masy serowej, mieszając łyżką.
5. Wymieszaj kawę z amaretto w płaskiej misce.
6. Przeciągnij ladyfingers lub biszkopty przez kawę (kilka sekund na każdą stronę) i ułóż je na dnie naczynia do serwowania.
7. Nałóż warstwę masy serowej na biszkopty i kontynuuj układanie warstw, aż do wyczerpania składników.
8. Posyp całość kakao.
9. Włóż tiramisu do lodówki na co najmniej 2 godziny przed podaniem.

Podobne przepisy

tiramisu fit
n tiramisu
mus tiramisu
tiramisu z lidla
tiramisu bez likieru