Przepis na kapuśniak z białej kapusty 📖
Składniki:- 1 kg białej kapusty
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2-3 goździki
- 2 liście laurowe
- 1-2 łyżki oleju roślinnego
- 1 litr bulionu warzywnego lub wody
- łyżeczka soli
- świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
- gałka muszkatołowa, do smaku
- opcjonalnie: kawałek boczku
Przygotowanie:
1. Kapustę poszatkuj na cienkie paseczki.
2. Marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i posiekaj.
4. Jeśli używasz boczku, pokrój go w małą kostkę.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę (oraz boczek, jeśli go używasz) aż będą złociste.
6. Dodaj kapustę, marchewki, ziemniaki, goździki i liście laurowe do garnka. Podsmażaj przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
7. Wlej bulion warzywny lub wodę do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż kapusta i warzywa będą miękkie.
8. Usuń goździki i liście laurowe. Dopraw zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową według własnego smaku.
9. Zupę można podawać z odrobiną świeżej natki pietruszki na wierzchu.
Smacznego!