Przepis na kapuśniak z białej słodkiej kapusty 📖
Składniki:- 1 duża biała słodka kapusta
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 2 cebule
- 4 ziemniaki
- 400 g kiełbasy
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Kapustę umyj, zdejmij zewnętrzne liście i pokrój na cienkie paski.
2. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obierz, następnie pokrój w kostkę o średniej wielkości.
3. Por pokrój na plastry, cebulę posiekaj.
4. Kiełbasę pokrój na plasterki.
5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę.
6. Dodaj por i smaż przez kilka minut.
7. Dodaj marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, kapustę oraz przyprawy (liście laurowe, kminek, sól i pieprz).
8. Zalej wszystko wodą (ok. 2 litry) i gotuj na niskim ogniu przez około 40 minut, aż warzywa będą miękkie.
9. Na koniec dodaj kiełbasę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
10. Przed podaniem posyp kapuśniak świeżą natką pietruszki.
Smacznego!