Przepis na kapuśniak ze słodkiej kapusty 📖

Oto przepis na tradycyjny kapuśniak ze słodkiej kapusty:

Składniki:
- 1 główka słodkiej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka oleju
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka gałązek natki pietruszki (do dekoracji)

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno poszatkować.
2. Cebulę, marchewki i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
3. W dużym garnku rozgrzać olej i dodać cebulę. Smażyć na niskim ogniu, aż będzie miękka i lekko zrumieniona.
4. Dodać marchewki i ziemniaki do garnka z cebulą. Smażyć wszystko przez kilka minut, aż warzywa lekko się zeszklią.
5. Dodać poszatkowaną kapustę do garnka i dokładnie wymieszać z pozostałymi warzywami.
6. Wlać do garnka bulion warzywny lub rosół. Dodać liście laurowe i kminek.
7. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
9. Gorący kapuśniak podawać posypany drobno siekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Podobne przepisy

kapuśniak ze słodkiej i kiszonej kapusty
kapuśniak z białej słodkiej kapusty
kapuśniak ze słodkiej kapusty wielkie żarcie
bigos ze słodkiej kapusty
pierogi ze słodkiej kapusty