Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty ze śmietaną 📖
Składniki:- 500g kiszonej kapusty
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 kiełbaski
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- garść suszonej grzybów
- 1 l bulionu warzywnego lub wody
- 200ml śmietany kwaśnej
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą aby pozbyć się nadmiaru soli. Następnie odcedź i posiekaj na mniejsze kawałki.
2. Cebule, marchewki i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
3. Na patelnię wrzuć kiełbaski i usmaż je na rumiano. Następnie pokrój je na plasterki.
4. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę aż będzie złocista. Dodaj marchewkę i ziemniaki, mieszając od czasu do czasu, aż będą miękkie.
5. Dodaj kapustę i smaż całość, mieszając, przez około 10 minut.
6. Do garnka dodaj bulion warzywny (lub wodę) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
7. W międzyczasie zalej grzyby wrzącą wodą i pozostaw na około 20 minut. Następnie odsącz, posiekaj i dodaj do zupy.
8. Dodaj plasterki kiełbasy do garnka i gotuj kolejne 10 minut.
9. Przed podaniem, wlej śmietanę do zupy i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem według swojego gustu.
10. Kapuśniak podawaj gorący, posypany posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie). Smacznego!