Przepis na kapuśniak z młodej kapusty 📖

Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 kiełbasa (opcjonalnie)
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę dokładnie umyj, pokrój na cienkie paski.
2. Cebulę obierz i posiekaj. Marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
3. Jeśli używasz kiełbasy, pokrój ją na cienkie krążki.
4. Na głębokim garnku rozgrzej olej i dodaj cebulę. Smaż ją aż będzie miękka i lekko złocista.
5. Dodaj czosnek i smaż przez kilka sekund, aż poczujesz jego aromat.
6. Dodaj marchewki i ziemniaki. Smaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną.
7. Dodaj kapustę i smaż przez około 5 minut, aż zmięknie.
8. Wlej bulion warzywny do garnka. Jeśli używasz kiełbasy, dodaj ją teraz.
9. Doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
10. Dodaj majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj.
11. Zupę podawaj gorącą, najlepiej z chrupiącym chlebem.

Smacznego!

Podobne przepisy

fit kapuśniak z młodej kapusty
kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami
prosty kapuśniak z młodej kapusty
kapusniak z mlodej i kiszonej kapusty
kapusniak z mlodej kapusty z klopsikami