Przepis na kapuśniak z młodej kapustżeberkach 📖

Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 niewielki korzeń selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- kilka plasterków boczku do podsmażenia

Przygotowanie:
1. Żeberka opłucz dokładnie pod bieżącą wodą, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i podsmaż boczek, aż będzie rumiany.
3. Dodaj pokrojone żeberka i smaż je na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią z każdej strony.
4. Kapustę dokładnie pokrój na cienkie paski.
5. Marchewki, pietruszkę, seler i cebulę obierz, pokrój w kostkę lub plastry.
6. Do garnka z mięsem dodaj pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i drobno posiekany czosnek.
7. Zalej całość wodą (około 2-3 litry) i doprowadź do wrzenia.
8. Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, aż żeberka będą miękkie.
9. W międzyczasie można zdjąć pianę, która się utworzy podczas gotowania.
10. Około 10 minut przed zakończeniem gotowania dodaj do kapuśniaka pokrojoną kapustę.
11. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
12. Po upływie czasu sprawdź, czy mięso jest miękkie i kapusta miękka, a następnie wyłącz ogień.
13. Podawaj gorący kapuśniak z dodatkiem kromek świeżego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

kapuśniak z młodej kapusty
fit kapuśniak z młodej kapusty
kapusniak z mlodej kapusty z klopsikami
kapusniak z mlodej i kiszonej kapusty
prosty kapuśniak z młodej kapusty