Przepis na kapusniak z nowej kapusty 📖

Oto przepis na tradycyjny kapuśniak z nowej kapusty:

Składniki:
- 1 główka nowej kapusty
- 400 g mięsa wieprzowego (np. żeberka lub karkówka)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego

Przygotowanie:
1. Kapustę umyć, osuszyć i poszatkować na cienkie paski.
2. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
3. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki, a ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
4. W dużym garnku rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć na złoty kolor.
5. Następnie dodać mięso i smażyć, aż zbrązowieje ze wszystkich stron.
6. Dodać kapustę i smażyć, aż zmniejszy swoją objętość.
7. Dodać marchewkę, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażyć na niewielkim ogniu przez około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
8. Dodać koncentrat pomidorowy i bulion. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
9. Gotować kapuśniak na wolnym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso stanie się miękkie, a warzywa dobrze ugotowane.
10. Przed podaniem można posypać kapuśniak posiekanym świeżym koperkiem.

Smacznego!

Podobne przepisy

golabki z nowej kapusty
kapuśniak ze słodkiej kapusty
kapuśniak z kapusty pekińskiej
fit kapuśniak z młodej kapusty
kapuśniak z kiszonej kapusty